START
Gościem specjalnym spotkania był Jan Kuroń, kucharz i propagator zdrowego jedzenia, który wspólnie z dziećmi przygotował pyszną zupę. Pod okiem Mistrza, dzieci uczuły się jak nie marnować żywności, wykorzystywać produkty zalegające w lodówce oraz przygotowywać posiłki w sposób prosty, smaczny i oszczędny. Wspólna praca, krojenie składników oraz mieszanie w dużym garnku zaowocowały pyszną wspólną degustacją.
Celem naszego projektu jest zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności i jego wpływu na degradację środowiska, wskazanie sposobów na zmniejszenie skali problemu oraz promowanie praktyk zmierzających do ochrony środowiska. Dzięki edukacji najmłodszych, mamy możliwość kształtowania postaw, które w przyszłości zaowocują racjonalnym myśleniem, co w konsekwencji przyczyni się do zmniejszenia skali problemu. Wierzymy, że dzięki takim lekcjom, dzieci zrozumieją istotę problemu i samodzielnie zaczną przeciwdziałać marnowaniu żywności w Polsce.
Nasz projekt, dofinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi, wspierany jest przez Telewizję Polską, oddział w Łodzi oraz Radio Łódź.
W ramach kampanii, zostaną przeprowadzone warsztaty w szkołach podstawowych w Łodzi. Zapraszamy nauczycieli do zgłaszania chęci udziału uczniów w naszych warsztatach pod nr telefonu 42 676 19 23 lub mailowo: bz.lodz@bankizywnosci.pl
