Zdrowe i ekologiczne odżywianie. 

Zdrowe przepisy

Pudding z chałki lub chleba
Pudding z chałki lub chleba

Składniki:

  • 1 duża chałka lub 1 bochenek chleba (może być czerstwy)
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek rodzynek
  • 50 ml soku pomarańczowego lub wody
  • 1 średni słoiczek dżemu z ulubionych owoców
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku


Przygotowanie:

  • Delikatnie podgrzać sok lub wodę i wymieszać z rodzynkami, odstawić do namoczenia.
  • Pieczywo lub chałkę pokroić na kromki i posmarować je z obu stron masłem oraz dżemem. Przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej masłem.
  • Żółtka i jajko ubić z cukrem i wanilią (kilka minut, aż będą puszyste). Zmiksować ze śmietanką oraz mlekiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Pieczywo posypać rodzynkami i polać resztą soku.
  • Zalać masą jajeczną i posypać imbirem w proszku. Naczynie wstawić do większej blachy, do której wlać wrzącą wodę sięgającą mniej więcej do połowy wysokości naczynia (pudding pieczemy w kąpieli wodnej).
  • Piec bez przykrycia przez ok. 40 minut (po 30 minutach można położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej jeśli wierzch za bardzo będzie zrumieniony).
  • Smacznego! :)
Domowa granola
Domowa granola

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 3/4 szklanki dowolnych pestek lub ziaren (np. ziarna słonecznika lub pestki dyni lub mieszanka)
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty z sokiem z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane orzechy, pestki, siemię lniane, cynamon i sól, wszystko wymieszać.
  • Herbatę z cytryną połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut na lekko miodowy kolor (w międzyczasie 2 razy zamieszać). Posypać rodzynkami, zostawić do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu wsypać do słoika lub papierowej torebeczki. Podawać z jogurtem lub mlekiem. 
  • Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Smacznego!
Kotlety z makaronu z warzywami
Kotlety z makaronu z warzywami "zero waste"
#gotujztegocomaszwdomu
 
Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego makaronu
- 1 cebula
- kilka plasterków wędliny (opcjonalnie)
- 1/2 papryki lub cukinii
- 1-2 łyżki startego sera
- 1-2 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kilka łyżek bułki tartej (najlepiej domowej roboty z czerstwego pieczywa
- olej do smażenia
 
Przygotowanie:

Na łyżce oleju podsmażyć cebulę. jak zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cukinię i wędlinę. Ostudzić. Makaron pokroić na drobniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem (aby móc uformować później kotlety). W misce roztrzepać jajka, dodać makaron, ostudzone warzywa, wędlinę, ser, przyprawy i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.
Z masy formować kotlety i smażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na patelni. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Ciasto mannowiec (bez pieczenia)
Ciasto mannowiec (bez pieczenia)
Zdradzamy dziś obiecany przepis na mannowiec- pyszne ciasto bez pieczenia na bazie #herbatników #mleka #powideł z #popż z cyklu #gotujztegocomaszwdomu
Składniki:
- 1 l mleka
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy
- herbatniki (ilość w zależności od wielkości formy do wyłożenia)
- powidła śliwkowe
- płatki owsiane (2 szklanki)
- miód
- rodzynki lub inne bakalie
 
Przygotowanie:

Mleko zagotować z kaszą manną, cały czas mieszając by nie porobiły się grudki, gotować aż masa zgęstnieje. Formę wyłożyć herbatnikami. Na ułożoną warstwę herbatników wyłożyć powidła, lekko ostudzoną masę z kaszy manny, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Dodać 3 łyżki miodu i bakalie. Wymieszać tak, żeby płatki były nieco posklejane.
Płatki wysypać równomiernie na gotowe ciasto.
Smacznego!
Czekoladowe batony z kaszy gryczanej
Czekoladowe batony z kaszy gryczanej

Składniki:

-1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu
- 1 łyżka kakao
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce rozgnieść banany, dodać masło orzechowe, kakao, aromat i miód i wymieszać do połączenia się składników.

Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. W drugiej misce wymieszać ją z surową kaszą. Następnie dodać mokre składniki i połączyć wszystko za pomocą drewnianej łyżki.

Gotową masę przelać do formy/na blaszkę piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić na podłużne batony.

Masło orzechowe domowej roboty

Składniki:


-
szklanka orzechów ziemnych
- szczypta soli
- łyżka miodu


Przygotowanie:


Obrane orzeszki ziemne wrzucić do miski i zblendować na gładką masę. Jeśli będzie ciężko się mieliło, w trakcie blendowania dodać ½ łyżki oleju bez zapachu. Dodać szczyptę soli i łyżkę miodu.

Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej

Składniki (2 porcje):


- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie: łyżeczka cukru wanilinowego


Do podania:


- syrop: 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, opcjonalnie wanilia z 1/2 laski
- 1/2 jabłka
- opcjonalnie: 2 łyżeczki rodzynek
- opcjonalnie: posiekane i zrumienione orzechy włoskie


Przygotowanie


Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać mleko
i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, łyżkę miodu i opcjonalnie cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować aż powstanie gładki mus.
W miseczce wymieszać składniki syropu - miód z sokiem z cytryny i opcjonalnie ziarenkami wanilii. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć pokrojone w cienkie słupki lub kostkę jabłko. Polać syropem oraz posypać rodzynkami i zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli ich używamy.

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczy
Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczy

Składniki (2 porcje):

1 łyżka masła
1 duża cebula
300 g marchewki
1 pietruszka lub kawałek selera
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
300 ml bulionu jarzynowego
2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę lub kawałek selera, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie co chwilę przemieszać warzywa.
Dodać łyżkę startego imbiru, pół łyżeczki skórki z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odstawić z ognia, zmiksować na krem z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego, doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

Smacznego!

Raffaello z kaszy jaglanej
Raffaello z kaszy jaglanej

Składniki (ok. 20 sztuk):

pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka
2,5 łyżki miodu
120 g wiórek kokosowych
łyżka masła

Przygotowanie:

Kaszę opłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.  W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę nabrać łyżką i formować kulki, które należy obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć - jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia.

Trufle czekoladowe z ziemniaków
Trufle czekoladowe z ziemniaków

Składniki:

około 180 g ziemniaków. Po przeciśnięciu przez prasę powinien wyjść nam kubek puree.
kubek cukru pudru
kubek wiórków kokosowych, wcześniej uprażonych lekko na patelni
1/4 lub nawet 2/5 kubka kakao
łyżka soku z cytryny
dowolny aromat


Przygotowanie:


Obrać ziemniaki i gotować w wodzie bez dodatku soli. Gdy są miękkie po nakłuciu widelcem odlać je na sicie i poczekać aż odparują. Gdy są już letnie, przecisnąć je przez prasę. W międzyczasie uprażyć na patelni wiórki kokosowe, do uzyskania pięknego, lekko złotego koloru. Dodać wiórki wraz z cukrem pudrem, kakao, łyżką soku z cytryny i kroplą aromatu do wystudzonych ziemniaków. Wyrabiać ręką do uzyskania zwartej masy. Odstawić na 5 minut, jeżeli masa jest jeszcze lepka dodać troszkę cukru i łyżkę kakao. Wyrabiać ponownie. Gdy wszystko jest gotowe, formować w dłoniach trufelki i włożyć je w papilotki. Podawać w temperaturze pokojowej, ale przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Korzenne placuszki marchewkowe
Korzenne placuszki marchewkowe

Składniki:

4 marchewki

2 średnie ziemniaki

2 cebule

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

sól, pieprz, cynamon, imbir

3-4 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:


Oskrobać marchewki, obrać ziemniaka i cebulkę. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i przyprawy. Delikatnie wymieszać składniki. Ustawić mały ogień i rozgrzać olej na patelni. Usmażyć placuszki. Gotowe placki układać na ręczniku papierowym .

Sałatka z buraczkami i serkiem wiejskim
Sałatka z buraczkami i serkiem wiejskim

Składniki:

4 buraki(ugotowane lub upieczone)

6 łyżek serka wiejskiego

4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki ziaren słonecznika

sól, pieprz, tymianek(świeży lub suszony)

opcjonalnie ulubione zioła

 

Przygotowanie:

Buraki upiec lub ugotować. Wystudzić. Obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Na wierzchu ułożyć serek wiejski. Przyprawić oraz posypać posiekaną natką i tymiankiem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.

Sałatkę można podać na ciepło.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli

Składniki:

1 puszka fasoli białej

2 cebule

4 suszone śliwki

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 jałowiec

2 goździki

1/2 łyżeczki majeranku

sól
pieprz

 olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkami  i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie miała złocisty kolor. W między czasie fasolę odcedzić. Zmiksować  razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu oraz soli. Odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyjąć przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Można podawać z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Kasza z malinami
Kasza z malinami

Została Wam ugotowana kasza z wczorajszego obiadu? Wystarczy rano podgrzać ją na mleku, dodać 2 łyżki prawdziwego kakao, posłodzić do smaku, a całość gotować aż uzyskamy gęstą masę. Podawać z malinami