Zdrowe przepisy
Składniki:
- 1 duża chałka lub 1 bochenek chleba (może być czerstwy)
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek rodzynek
- 50 ml soku pomarańczowego lub wody
- 1 średni słoiczek dżemu z ulubionych owoców
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 ml mleka
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Przygotowanie:
- Delikatnie podgrzać sok lub wodę i wymieszać z rodzynkami, odstawić do namoczenia.
- Pieczywo lub chałkę pokroić na kromki i posmarować je z obu stron masłem oraz dżemem. Przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej masłem.
- Żółtka i jajko ubić z cukrem i wanilią (kilka minut, aż będą puszyste). Zmiksować ze śmietanką oraz mlekiem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Pieczywo posypać rodzynkami i polać resztą soku.
- Zalać masą jajeczną i posypać imbirem w proszku. Naczynie wstawić do większej blachy, do której wlać wrzącą wodę sięgającą mniej więcej do połowy wysokości naczynia (pudding pieczemy w kąpieli wodnej).
- Piec bez przykrycia przez ok. 40 minut (po 30 minutach można położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej jeśli wierzch za bardzo będzie zrumieniony).
- Smacznego! :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki dowolnych orzechów
- 3/4 szklanki dowolnych pestek lub ziaren (np. ziarna słonecznika lub pestki dyni lub mieszanka)
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty z sokiem z 1 cytryny
- 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane orzechy, pestki, siemię lniane, cynamon i sól, wszystko wymieszać.
- Herbatę z cytryną połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut na lekko miodowy kolor (w międzyczasie 2 razy zamieszać). Posypać rodzynkami, zostawić do ostudzenia.
- Po ostudzeniu wsypać do słoika lub papierowej torebeczki. Podawać z jogurtem lub mlekiem.
- Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Smacznego!
Składniki:
-1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu
- 1 łyżka kakao
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce rozgnieść banany, dodać masło orzechowe, kakao, aromat i miód i wymieszać do połączenia się składników.
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. W drugiej misce wymieszać ją z surową kaszą. Następnie dodać mokre składniki i połączyć wszystko za pomocą drewnianej łyżki.
Gotową masę przelać do formy/na blaszkę piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić na podłużne batony.
Składniki:
- szklanka orzechów ziemnych
- szczypta soli
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Obrane orzeszki ziemne wrzucić do miski i zblendować na gładką masę. Jeśli będzie ciężko się mieliło, w trakcie blendowania dodać ½ łyżki oleju bez zapachu. Dodać szczyptę soli i łyżkę miodu.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie: łyżeczka cukru wanilinowego
Do podania:
- syrop: 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, opcjonalnie wanilia z 1/2 laski
- 1/2 jabłka
- opcjonalnie: 2 łyżeczki rodzynek
- opcjonalnie: posiekane i zrumienione orzechy włoskie
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać mleko
i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, łyżkę miodu i opcjonalnie cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować aż powstanie gładki mus.
W miseczce wymieszać składniki syropu - miód z sokiem z cytryny i opcjonalnie ziarenkami wanilii. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć pokrojone w cienkie słupki lub kostkę jabłko. Polać syropem oraz posypać rodzynkami i zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli ich używamy.
Składniki (2 porcje):
1 łyżka masła
1 duża cebula
300 g marchewki
1 pietruszka lub kawałek selera
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
300 ml bulionu jarzynowego
2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę lub kawałek selera, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie co chwilę przemieszać warzywa.
Dodać łyżkę startego imbiru, pół łyżeczki skórki z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odstawić z ognia, zmiksować na krem z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego, doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.
Smacznego!
Składniki (ok. 20 sztuk):
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka
2,5 łyżki miodu
120 g wiórek kokosowych
łyżka masła
Przygotowanie:
Kaszę opłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się. W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę nabrać łyżką i formować kulki, które należy obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć - jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia.
Składniki:
około 180 g ziemniaków. Po przeciśnięciu przez prasę powinien wyjść nam kubek puree.
kubek cukru pudru
kubek wiórków kokosowych, wcześniej uprażonych lekko na patelni
1/4 lub nawet 2/5 kubka kakao
łyżka soku z cytryny
dowolny aromat
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i gotować w wodzie bez dodatku soli. Gdy są miękkie po nakłuciu widelcem odlać je na sicie i poczekać aż odparują. Gdy są już letnie, przecisnąć je przez prasę. W międzyczasie uprażyć na patelni wiórki kokosowe, do uzyskania pięknego, lekko złotego koloru. Dodać wiórki wraz z cukrem pudrem, kakao, łyżką soku z cytryny i kroplą aromatu do wystudzonych ziemniaków. Wyrabiać ręką do uzyskania zwartej masy. Odstawić na 5 minut, jeżeli masa jest jeszcze lepka dodać troszkę cukru i łyżkę kakao. Wyrabiać ponownie. Gdy wszystko jest gotowe, formować w dłoniach trufelki i włożyć je w papilotki. Podawać w temperaturze pokojowej, ale przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki:
4 marchewki
2 średnie ziemniaki
2 cebule
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
sól, pieprz, cynamon, imbir
3-4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Oskrobać marchewki, obrać ziemniaka i cebulkę. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i przyprawy. Delikatnie wymieszać składniki. Ustawić mały ogień i rozgrzać olej na patelni. Usmażyć placuszki. Gotowe placki układać na ręczniku papierowym .
Składniki:
4 buraki(ugotowane lub upieczone)
6 łyżek serka wiejskiego
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz, tymianek(świeży lub suszony)
opcjonalnie ulubione zioła
Przygotowanie:
Buraki upiec lub ugotować. Wystudzić. Obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Na wierzchu ułożyć serek wiejski. Przyprawić oraz posypać posiekaną natką i tymiankiem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Sałatkę można podać na ciepło.
Składniki:
1 puszka fasoli białej
2 cebule
4 suszone śliwki
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 jałowiec
2 goździki
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkami i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie miała złocisty kolor. W między czasie fasolę odcedzić. Zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu oraz soli. Odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyjąć przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Można podawać z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.
Została Wam ugotowana kasza z wczorajszego obiadu? Wystarczy rano podgrzać ją na mleku, dodać 2 łyżki prawdziwego kakao, posłodzić do smaku, a całość gotować aż uzyskamy gęstą masę. Podawać z malinami